Testy nietolerancji pokarmowych metodą biorezonansu pozwalają szybko i bezboleśnie zdiagnozować które spośród spożywanych produktów są dla organizmu niewskazane czy wręcz szkodliwe. Mamy do wyboru ponad 350 testów, a ponadto pacjent może przynieść swoje ulubione rodzaje zjadanych lub wypijanych produktów i też możemy je sprawdzić. Dzięki wiedzy dotyczącej spożywanych produktów , które nam szkodą, można poprawić jakość życia i pozbyć się uciążliwych dolegliwości. Wiele spośród trudnych do diagnozowania i leczenia chorób jak np. bóle migrenowe i inne, tzw. zespół jelita drażliwego, choroby autoimmunologiczne, niektóre przypadki niepłodności ma za przyczynę spożywanie nietolerowanych składników pokarmowych.
Pomimo wzrostu w ostatnim czasie popularności „zdrowego” stylu życia i w ramach niego różnorodnych diet eliminacyjnych ( bezmlecznej, bezglutenowej itp.) promowanych przez znane osoby, powszechna świadomośc tego, jak wielką rolę w naszym zdrowiu i życiu odgrywa nietolerancja pokarmowa jest w dalszym ciągu znikoma. Nie ma jednej, odpowiedniej dla wszystkich diety. Każdy z nas ma swój własny, ukształtowany przez genotyp i nawyki żywieniowe zestaw produktów spożywczych, które nam nie tylko nie służą, ale wręcz szkodzą. W takim przypadku układ immunologiczny, który powinien zająć się niszczeniem bakterii, wirusów, komórek nowotworowych – bo takie jest jego zadanie – atakuje cząsteczkę niestrawionego, nieakceptowanego przez nasz organizm pokarmu. Prowadzi to do powstania przewlekłego stanu zapalnego, który wpływa szkodliwie na równowagę całego organizmu powodując zaburzenia w pracy układu pokarmowego, immunologicznego, hormonalnego. Objawy negatywnego działania nietolerowanych pokarmów są bardzo różnorodne: od typowo kojarzonych dolegliwości jak wzdęcia, bóle brzucha i biegunki poprzez różnego rodzaju zmiany skórne czy nawracające infekcje po niepoddające się leczeniu: otyłość, migreny, niepłodność i wiele innych. Dobór właściwego, zindywidualizowanego jadłospisu musi opierać się na indywidualnie przeprowadzonych testach, co pozwala wykluczyć składniki, które szkodzą zaburzając metabolizm. Diagnostyka metodą MORA umożliwia natychmiastowe sprawdzenie nietolerancji spożywanych produktów, w tym także dodatków spożywczych takich jak konserwanty, barwniki czy aromaty. Eliminacja szkodzących pokarmów pozwala na szybką poprawę samopoczucia i stanu zdrowia.